9 gratis video achtergronden voor je website

0
1653

Websites met een video achtergrond worden steeds populairder. Websites trekken meteen de aandacht van de bezoeker met mooie, sfeervolle bewegende beelden.

Sowieso is video hot.

Uit onderzoek blijkt dat in 2015 liefst 78 procent van de mensen elke week online video’s bekijken, 55 procent kijkt zelfs elke dag naar video’s. En die populariteit zie je ook terug in video achtergronden.

Je kunt op twee manieren een video achtergrond in je website verwerken:

  1. Er zijn speciale websites die video achtergronden aanbieden. Gratis, maar je moet je meestal wel registreren met je e-mail en naam.
  2. Je kunt op YouTube zoeken naar ‘video achtergrond’ of ‘stock footage’. Je hoeft dan niet de video te downloaden, maar je kunt simpel de code van de video erin plakken (embedden heet dat).

Om video achtergronden te plaatsen, moet je website er wel geschikt voor zijn. Bepaalde themes ondersteunen wel video achtergronden, andere niet.

Copyright video achtergrond

Het is niet altijd even makkelijk om video achtergronden te vinden, want vaak zit er copyright op en kun je niet altijd deze video achtergrond op je website plaatsen. Als iemand het publiekelijk op Youtube wordt gezet, is het vaak geen probleem om de video te embedden.

Er zijn verschillende soorten copyright. De ene keer kun je het voor commerciële websites gebruiken, een andere aanbieder van video achtergronden staat dat niet toe.

Er zijn ook stockbureaus die een beperkte tijd (bijvoorbeeld een week) gratis proefabonnement aanbieden, waarbij je gratis video’s kunt downloaden.

Laten we eens kijken hoe jij aan gratis video achtergronden kunt komen. Mijn top 10 met nog een leuke bonustip!

1. YouTube

Ga naar YouTube en tik ‘video achtergrond’ in. En je krijgt een lange lijst met video’s die je kunt embedden.

Je hoeft dan niet de video te uploaden naar je eigen website. Vaak zijn het grote bestanden en WordPress ontmoedigt het uploaden van grote bestanden. Het is zelfs niet mogelijk om bestanden groter dan 8 MB te uploaden via het cms. Dat kan wel, maar dan moet je het via ftp uploaden naar je mediabiliotheek.

Nadeel is dat de kwaliteit of de inhoud van Youtube niet altijd even geweldig is.

Daarom wil ik je graag nog een paar bronnen laten zien waarbij je over prachtige beelden kunt beschikken.

2. Videvo

videvo video achtergrond website

Een hele professionele website is Videvo, die gratis stockvideo’s aanbiedt. Grote keuze, hele professioneel uitziende beelden. Je moet je wel registeren, maar dan kan snel en makkelijk via je social media account, zoals Twitter of Facebook. Ook moet je de ’terms and conditions’ accepteren, dus kijk even goed wat de voorwaarden zijn.

3. Videezy

videezy video achtergrond website

Vergelijkbaar is Videezy, een bron met honderden, zoniet duizenden bewegende beelden. Variërend van video van het vliegveld van Zürich tot abstracte beelden van een gloeilamp. Registeren is vereist en de video’s zijn vaak niet te lang, zodat je geen enorme bestanden hoeft te downloaden.

4. Pexels

https://vimeo.com/108744720

Pexels is ook een verzamelsite die een overzicht geeft van allerlei bronnen om video’s te downloaden of te embedden. Veel keuze, mooie bewegende beelden en overzichtelijk ingedeeld. Ook veel keuze in beelden voor commercieel gebruik, die je gratis kunt gebruiken.

Ze hebben ook een nieuwsbrief waarin je de laatste en nieuwste video achtergronden krijgt aangeboden.

Een van mijn favorieten!

5. Coverr

coverr video achtergrond website

Coverr heeft een grote selectie en elke week komen er nieuwe video’s bij. Geen registratie, en snel te downloaden.

6. Videoblocks

videoblocks video achtergrond website

Een enorme collectie van bewegend beeld heeft Videostocks. Je kunt hierop een betaald abonnement nemen en hebt daarna toegang tot duizenden video’s. Maar je kunt het eerst gratis uitproberen!

Zeven dagen lang kun je elke dag een aantal video’s downloaden. Bevalt het niet, kun je kosteloos opzeggen. En de video’s die je hebt gedownload, mag je blijven gebruiken. Kijk van te voren wel even goed naar de voorwaarden!

7. Flickr

Flickr heeft naast duizenden foto’s ook video’s in de aanbieding, die door jij en ik kunnen worden geupload. Goede bron voor video achtergronden!

8. Vimeo – Free HD stock footage

video achtergrond website

Er zijn ook speciale groepen die video achtergronden verzamelen. Op Vimeo is er de groep ‘Free HD stock footage’ die prachtige achtergronden heeft.

9. Open beelden (bonustip!)

Jaaa, een echt Nederlands stock video beelden archief! Ik wil je dit zeker niet onthouden, want ook deze beelden zijn gratis te gebruiken en te downloaden of embedden.
‘Open Beelden is een open mediaplatform dat toegang biedt tot audiovisuele collecties die eenvoudig hergebruikt kunnen worden’, zo staat er op de website. Met veel historische beelden van Nederland (onder andere van het bioscoopjournaal), maar ook veel flimpjes van de Hollandse natuur. Van koeien in de wei tot boedende scholeksters. Leuk!

Conclusie

Aan keuze geen gebrek. Video achtergronden kunnen een leuke aanvulling zijn voor je site, maar gebruik ze wel op de juiste manier. Soms kunnen de koppen of tekst slecht leesbaar zijn doordat de achtergrond ‘beweegt’ en dat gaat ten koste van de boodschap die je wilt vertellen.

Video achtergronden verschillen vaak van gewone video’s, in die zin dat ze minder ‘druk’ zijn en vooral een sfeerbeeld geven.

Een puntje van aandacht: op je smartphone of tablet zijn de video achtergronden vaak niet zichtbaar. Je ziet dan een zwarte achtergrond of het is niet mogelijk om te video af te spelen.

Mocht je nog bronnen missen in bovenstaand schema, dan horen we dat graag!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in