Met de Broken Links Check kun je online links controleren die niet op je website werken. De tool geeft hiervan een overzichtslijst van ‘dode’ pagina’s. Vaak zie je een foutmelding in de vorm van error 404.

Bij elke website komt het geregeld voor dat er links zijn die niet meer werken. Deze zogenaamde ‘dode’ links zijn vervelend voor je bezoekers.

Ze klikken op iets dat niet meer bestaat! Voldoende reden om dit te voorkomen. De kans dat bezoekers afhaken en niet verder kijken op je website is hierbij groot.

Broken Links Check

In plaats van iedere pagina van je website steeds apart te controleren, zijn er tools om dit geautomatiseerd te doen.

Een veelgebruikte tool is de Broken Links Check, waar je online kunt checken welke links niet meer werken.

Je voert je website adres in en vervolgens zie je een lijst met ‘broken’ links.

Ook in de Google Search Console kun je kijken welke links niet meer werken; Google crawlt je website continu en laat zien welke links ‘gebroken’ zijn.

404 foutpagina

Als je op een pagina komt die niet meer bestaat, krijg je vaak vreemde codes te zien.

Dat nodigt niet uit om verder te kijken op je website.

Veel websites hebben daarom een speciale ‘foutpagina’ ontwikkeld, een 404-pagina. ten teken dat de pagina niet (meer) bestaat.

Als je een fout adres bezoekt, linkt de website automatisch door naar deze foutpagina.

Op WPjournalist ziet het er zo uit:

404 error voorbeeld

De bezoeker wordt erop geattendeerd dat er een foute pagina is bezocht.

Maar… om de bezoeker niet direct kwijt te raken, geef je alternatieven om andere pagina’s van je website te bezoeken. Zo voorkom je dat je bezoekers kwijtraakt.

Broken link checker plugin

Je kunt ook een plugin installeren, die automatisch melding geeft (elke dag, elke week, dit kun je instellen) in het content managment systeem van je website van welke links niet meer werken.

Dat is de Broken Link Checker, die in de WordPress plugin Catalogus is te vinden. Deze gebruik ik zelf ook voor verschillende websites, omdat vooral die automatische melding heel handig is.

RECENSIES OVERZICHT
Hoe belangrijk voor je website?
Gebruikersvriendelijkheid
Betrouwbaarheid
Wordt deze tool regelmatig geactualiseerd?
Vorig artikelBit.ly verkort je URL’s voor sociale media
Volgend artikelCloudFlare maakt je website 2X zo snel
broken-links-check-controleert-je-website-op-dode-linksHet is belangrijk om regelmatig te checken of er pagina's op je website zijn die niet meer werken. De online tool is daar heel geschikt voor, hoewel misschien de plugin nog beter is om te installeren. Want deze houdt je via meldingen op de hoogte. Betrouwbaarheid scoort net iets minder, omdat niet elke 'broken link' wordt getraceerd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in