De 5 beste plugins om je afbeeldingen te comprimeren

0
8
ftp-om-je-WordPress-bestanden-te-uploaden-791x528

Ben jij op zoek naar WordPress plugins om je afbeeldingen te comprimeren? Het is een van de beste oplossingen voor websites die traag laden door te zware foto’s. De plugins zorgen ervoor dat je foto’s zonder kwaliteitsverlies een stuk ‘lichter’ worden, waardoor je website sneller laadt.

Foto verkleinen

Het gebeurt nog te vaak dat website eigenaren foto’s op hun website plaatsen, zonder ‘behandeling’. Elke foto moet namelijk eerst op maat worden gemaakt, voordat het geplaatst kan worden. Als je bijvoorbeeld een foto maakt, heeft deze al snel een formaat van 4000×3000 pixels.

Dat is veel te zwaar voor een website!

Daardoor zal een pagina met zo’n foto veel minder snel laden. De kans bestaat dat bezoekers daardoor afhaken, want een pagina moet gemiddeld tussen de 1 en 2 seconden zichtbaar zijn. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook even het populaire artikel In 11 stappen van een slakkengang naar een supersnelle website.

De eerste stap is om deze foto te verkleinen via een fotoprogramma. De foto van 4000×3000 pixels verklein je dan bijvoorbeeld naar 800×600 pixels. Dit formaat houd ik voor WPjournalist aan. Als foto’s belangrijk zijn voor je website, dan zou je eventueel de foto’s nog iets groter kunnen maken, bijvoorbeeld 1200×800 pixels. Maar veel groter zou ik het niet maken.

Plugins om je afbeeldingen te comprimeren

Als je de foto hebt verkleind, kun je de foto vervolgens comprimeren. Dat betekent dat je de foto door een stukje software (via een plugin) minder zwaar maakt. Een foto van 2 megabyte kun je dan bijvoorbeeld terugbrengen tot 500 kilobyte. Liefst vier keer zo licht dus. En het mooie is dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van de foto. Die wordt er niet minder scherp door of wazig. Nee, de kwaliteit blijft goeddeels hetzelfde.

Welke WordPress plugins om je afbeeldingen te comprimeren zijn er die je kunt gebruiken? Wel, dat vertel ik je in dit artikel. Ik noem er vijf.

1. TinyPNG

Elke foto die ik op mijn websites zet, haal ik eerst door TinyPNG, een online tool om foto’s te comprimeren.  Je hebt trouwens ook een plugin, die je naar je website kunt uploaden om dit werk te doen.

fotoprogramma-fotos-comprimeren-tinypng

Hieronder zie je dat de foto’s zijn gecomprimeerd. Aan de rechterkant kun je de foto’s downloaden en je ziet ook hoeveel de foto’s zijn gecomprimeerd (in procenten).

fotoprogramma-fotos-comprimeren-wp-smush-1

Je kunt heel snel en makkelijk de foto’s uploaden en vervolgens weer downloaden naar je computer. Dit zou ook voor jou een standaard procedure moeten zijn. Nadat ik de foto door TinyPNG heb gecomprimeerd, gebruik ik ook nog een plugin om de foto nogmaals te comprimeren, zodat deze nog kleiner wordt. Dat kan met:

2. WP Smush

WP Smush is een van de beste plugins om foto’s te comprimeren. De plugin is vrij te downloaden in de WordPress catalogus en heeft overigens ook een premium versie met meer mogelijkheden. Deze plugin is al een paar keer verkozen tot beste plugin voor het comprimeren van foto’s.

Je kunt met de plugin de foto’s op je website 1 voor 1 comprimeren. Maar je kunt de plugin ook zo instellen dat je automatisch elke foto comprimeert die je upload naar je website. En wat ook handig is: als je bijvoorbeeld nog geen enkele foto op je website hebt gecomprimeert, kun je met WP Smush alle foto’s in een keer comprimeren. Dat laatste is het handigst, maar het duurt dan wel iets langer voordat je foto daadwerkelijk is geuploaded.

SUPERTIP (maar niet gratis): Ik gebruik de premium versie, omdat ik lid ben van WPMU DEV, een community voor WordPress gebruikers. In deze premium versie kun je ook individuele folders van plugins, themes comprimeren. Dat gaat dus veel verder dan alleen de foto’s van je uitgelichte afbeeldingen en foto’s in je artikel te behandelen. Dit kan enorm veel schelen, soms werd mijn website wel 15% sneller.

3. EWWW Image Optimizer

Een plugin die veel hoge ratings krijgt en waarvan er inmiddels meer dan 600.000 zijn gedownloaded, is de EWWW Image Optimizer. Deze plugin is ook een goede keuze om je foto’s te comprimeren.

fotoprogramma-fotos-comprimeren-ewww-image-optimizer

Een paar voordelen op een rij:

  • De plugin is gratis en blijft gratis;
  • Ongelimiteerd uploaden van foto’s;
  • Gratis backup voor de foto’s gedurende 30 dagen;
  • hoge kwaliteit van comprimeren.

4. reSmush.it

Weliswaar niet zovaak gedownload, maar wel een goede plugin om je foto’s te comprimeren is reSmush.it, die ook gratis is.

fotoprogramma-fotos-comprimeren-wp-smush

Deze plugin kan ook automatisch een foto comprimeren als je een foto naar je website upload. Maar ook kan reSmush.it in een keer alle foto’s op je website aanpakken.

5. ShortPixel Image Optimizer

Nog een populaire plugin die meer dan 80.000 downloads heeft en dus z’n waarde heeft bewezen, is de ShortPixel Image Optimizer plugin. Je kunt gratis meer dan 100 foto’s tegelijk comprimeren, wil je meer dan moet je de betaalde versie nemen. Je gecomprimeerde foto’s worden in een aparte folder opgeslagen.

Conclusie

Dit zijn in vogelvlucht 5 WordPress plugins om je afbeeldingen te comprimeren, meer dan genoeg lijkt me. Belangrijk hoor, want je wordt afgestraft door Google als je te zware foto’s op je site hebt. En ik zie heel wat websites langskomen en zie nog te vaak dat veel foto’s niet zijn gecomprimeerd.

Het is een kleine moeite, want bovenstaande plugins nemen al het werk voor je uit handen. Handig toch?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in