Een WordPress.com theme kiezen (voor beginners…)

0
445

Als je een nieuwe website met WordPress start, sta je voor belangrijke keuzes. Kies ik voor WordPress.com of WordPress.org? En daarna nog een belangrijk moment, je moet een WordPress.com theme kiezen.

Mario, de eigenaar van Vakantaseren.nl vroeg mij om hem te begeleiden bij deze keuzes. Hij heeft besloten om zijn website van Blogger.com te verhuizen naar een WordPress omgeving.

Een WordPress.com theme kiezen, hoe doe je dat? En waar moet je allemaal op letten?

Lees hieronder onze mailwisseling!

Mario:

Vandaag op de Vakantiebeurs van verschillende kanten dringend het advies gekregen om snel over te stappen op een betere site. Het stond al op mijn to-do lijstje, dus ik ga het maar eens doen.

Mijn blog Vakantaseren.nl staat nu op Blogger. Ik wil overstappen op WordPress.

Nu lees ik over mijn hostingpartij Strato een aantal recensies dat WordPress bij hun nogal traag is.Jij hebt ooit een hosting partij genoemd waar je goede ervaringen mee hebt. Hoe heette die ook al weer?

Graag neem ik de stappen even met je door:

*  Ik neem een WordPress.com account.

* Met dat account kan ik gewoon mijn eigen domeinnaam blijven gebruiken.

* Moet ik dan mijn domeinnaam overhevelen naar de nieuwe hosting?

* Ik koop een theme bij bijvoorbeeld Themeforest.

* Dat wordt door de hosting geïnstalleerd.

* Via het dashboard kan ik mijn site verder gaan bouwen.

Klopt dat een beetje?

Op welk moment en manier kan ik dan mijn blogspot content overhevelen?

Marcel:

Jou stappenplan klopt niet helemaal. Je kunt bijvoorbeeld geen Themeforest themes voor WordPress.com gebruiken, die werkt met zelf uitgekozen themes.

De hosting van mijn websites is bij Antagonist, een snelle hostingpartij met een goede support.

Het lijkt mij het beste dat ik jou de basis leer. Als die is gelegd, en de site is operationeel, kun je daarna zelf verder met het ontwikkelen van de site.

Ik kan je een workshop geven waarin we samen de basis neerzetten. Ik adviseer je of je WordPress.com of WordPress.org moet kiezen, welk theme je kunt nemen, we kunnen jouw domein overhevelen, de content overzetten, ik leer je omgaan met het content management systeem, etc.

Mario:

Lijkt me een goed plan!

Marcel:

We starten nu al direct 🙂

Je kunt alvast wat voorwerk doen. De eerste keuze die je moet maken is of je voor WordPress.com (voordeel: de site wordt voor je gehost) of WordPress.org (meer mogelijkheden) kiest.

Kijk even op: Het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org.

Persoonlijk denk ik, ook gezien je nog beperkte kennis over WordPress, dat je beter kunt beginnen met WordPress.com, anders moet je bijvoorbeeld zelf hosting regelen en het allemaal (laten) installeren.

En het optuigen en draaiende houden van de WordPress.org website vergt meer werk en onderhoud. Om websites via de org-versie te installeren, heb je aan een workshop van enkele uurtjes niet genoeg. Dat vergt wel meer begeleiding en/of zelfstudie, zeker als je voor een wat uitgebreider theme kiest.

Op een later moment, na 1 of 2 jaar, kun je altijd nog switchen naar de org-versie.

Stap 2 is dat je een geschikt theme moet kiezen. Ik zou voor een betaald theme (premium heet dat) kiezen, want dat biedt wat meer mogelijkheden. Je kunt bij WordPress.com alvast kijken naar welke themes je bevallen:

Premium website themes

Denk er goed over na, je zit er immers een tijdje aan vast.

Maar allereerst moet je goed voor ogen hebben wat je met je website/dienstverlening wilt gaan doen. Het handigst is om dat voor jezelf op papier te zetten.

Mario:

Leuk! Ik ga ermee aan de slag, vandaag nog een keer naar de Vakantiebeurs. Diverse afspraken en het bloggersevent Money Making. Doe ik vast nog wat inspiratie van op voor met website Vakantaseren.nl.

Een WordPress.com theme kiezen

Het is nog niet zo makkelijk om een WordPress.com theme kiezen. Wat een aanbod!

Nog een vraagje vooraf. Bij de keuze tussen WordPress.com of WordPress.org is het voor mij belangrijk dat ik in ieder geval wel mijn eigen domeinnaam (www.vakantaseren.nl) kan gebruiken zonder WordPress.com erachter. Dat kan toch wel?

Marcel:

Dat kan. Hier staat het:

https://en.support.wordpress.com/domains/

Ik zat ook nog even na te denken over de keuze tussen WordPress.com of WordPress.org. De .org-versie biedt wel meer mogelijkheden en op termijn zul je daar wellicht naar overstappen. Daar is de keuze ook van afhankelijk.

Mario:

Dank je. ik ga dat nog even verder uitwerken komend weekend in het document dat ik voor mezelf schrijf. In ieder geval wil ik wel iets meer dan alleen een blog.

Ik wil ook iets met affiliate marketing gaan doen.

Marcel:

Prima.

Mario:

Ik probeer hier alvast een start te maken met mijn huidige plan.

Met Vakantaseren.nl wil ik een twee dingen doen:

– een inspiratiesite voor reizen (binnen en buitenland).

– een landingspagina voor een stuk waarin ik mijn zakelijke diensten aanbied.

Deel 1

Inspiratiesite voor reizen. Mijn idee is om te blijven bloggen en vanuit die persoonlijke blogs, waar mogelijk en relevant, een reisaanbieder/reisaanbieding kort te presenteren. Bijvoorbeeld: ik blog over een vakantie met SNP naar Ecrins. In een apart blok presenteer ik kort SNP en de reis waar ik het over heb (of iets vergelijkbaars). Deze blokjes zijn affiliate marketing campagne stukjes.

Ik ga mijn site niet helemaal volgooien daarmee, maar langzaam opbouwen op basis van mijn trips. Soms kan dat ook gebaseerd zijn op een persoonlijke fantasie, bijvoorbeeld een artikel over het Noorderlicht.

Deel 2:

In dit deel beschrijf ik welke diensten ik kan leveren voor vakantiegerelateerde organisaties (social media campagnes Twitter, Instagram) maar ook bijvoorbeeld een vakantaseren over een specifieke bestemming.

Ik zit daarnaast nog te denken aan een apart kopje ‘Zakelijk Vakantaseren’. Onder dit kopje wil ik eigenlijk dezelfde formule doen als bij 1. Artikelen of blogs over thema’s rondom Zakelijk Vakantaseren met een link naar een aanbieder of actie. Hier denk ik aan promotie van een crowdfunding campagne van een vakantiegerelateerde organisatie (op basis van percentage van investeringen) of verkoop vakantiehuisjes.

Uiteraard wil ik ook mijn twitterfeed erop, maar in de vorm van een soort prikbord van bijvoorbeeld mijn hashtags #vakantaseren en #volgershelpenvolgers. Via deze laatste hashtag roep ik volgers op met vakantiegerelateerde vragen. Ik retweet die maar kan ze natuurlijk ook altijd een aanbod doen vanuit mijn www.vakantaseren.nl ervaringen. (waar dan een affiliate link onder zit.

Ik heb al wel een keer naar de themes zitten kijken. Ik zoek naar een theme waarbij ik naast mijn blog een apart kader kan zetten met het aanbod. het verstoppen van de links in het artikel levert mijns inziens te weinig attentiewaarde op.

Dit is het model waar ik ongeveer op uit kom.

Marcel:

Ik heb het even nagelezen en het lijkt me dat jou wensen ook binnen WordPress.com zijn te realiseren. Je kunt altijd later nog switchen. Met het abonnement van  99 euro per jaar heb je hosting en je eigen domein, kijk maar even op:

Premium abonnement

Eerstvolgende stap is het kiezen van een theme. Ik zit te denken aan een blog-achtig theme, omdat je blogs een belangrijk onderdeel zijn van je website. Een paar voorstellen:

  1. Modern news
  2. tdEditor
  3. Een iets modernere uitstraling, Christopher 
  4. Of eentje met een grote foto, Periodical

Of heb je nog iets anders is gedachten?

Mario:

Ja dat premium klinkt mij prima. Ik had al zitten kijken en ik zal jouw suggesties ook nog even goed bekijken. Ik vond Linen ook wel lekker strak en simpel.

Marcel:

Prima. Neem de tijd.

Mario:

Ik heb net alle WordPress premium themes nog eens doorgekeken. Wat een keuze!

Ik heb er een aantal uitgekozen die ik mooi vind. Ik merk dat het voor mij niet te dol hoeft, een strakke indeling hou ik wel van. Een duidelijke balk bovenaan en alles in een overzicht vind ik fijn.

Mij spreken aan:

Linen, ziet er rustig en strak uit. Met wel een mooie foto in het centrum als aandacht trekkend element. Met een duidelijke balk bovenaan en social media knoppen.

Periodical, vind ik ook wel mooi. Ik vind de twee balken wel lastig. Wat zet je waar? Is iets drukker dan Linen.

Anemone vond ik ook mooi, is iets meer beeld/fotogericht dan Linen.

Antenna, lijkt ook op Linen.

tdEditor spreek me ook wel aan.

ik geloof dat er wel een soort lijn inzit, maar ik vind het nog lastig om dan de definitieve keuze te maken!

Modern news: vind ik iets te nieuwslook-achtig voor mij. Straalt actualiteit uit zoals in een krant.

Christopher; mooie stijl, ik mis wel de balk bovenaan voor het overzicht.

Ik zal vanavond nog eens kijken naar mijn top 5.

Poeh, een WordPress.com theme kiezen valt niet mee!

Marcel:

Goed!

Mario:

Gisteren met Petra ook nog eens gekeken. En er vallen er weer een paar af.

Eigenlijk blijven nog over: Antenna en Linen.

Wat ik wel gisteren ontdekte. Bij deze WordPress themes zijn rechts op de pagina toepassingen. Als ik die bekijk, zie ik weer totaal verschillende toepassingen dat ik eigenlijk de weg weer beetje kwijt ben.

Kun jij daar doorheen kijken en me een tip geven waar ik op moet letten?

Ik vind het echt heel lastig om te kiezen (altijd al), maar ook omdat ik niet goed weet wat juist handig is of juist niet.

Marcel:

Die rechterkant heet de sidebar. Daar kun je allerlei verschillende zaken in zetten. Je laatste berichten, een blokje tekst, een foto, je social media knoppen, en nog veel meer.

Dat deel is dus flexibel, en je kunt er zelf makkelijk content in zetten. Elk theme heeft deze mogelijkheid.

Goede keuze, Mario, beide themes kunnen evenveel. Persoonlijk vind ik Antenna iets mooier, iets uitgesprokener, mooiere buttons voor social media. Linen is wat minimalistischer.

Ik het nog even gecheckt, eigen domeinnaam kan wel, maar je vakantaseren.nl email adres kun je niet aanmaken via WordPress.com. Maar er zijn andere mogelijkheden om dat te regelen.

Mario:

Thnx. Waar zie jij die social media knoppen bij Antenna? ik zie alleen de twitterfeed onderin staan.

En nog een andere vraag: is er de mogelijkheid bij posts een comment achter te laten of het te delen via social media?

Marcel:

Helemaal onderin staan de buttons voor social media.

Ja, bij elk theme kun je reacties onder een artikel plaatsen. In Antenna hebben ze dat uitgeschakeld.

Mario:

Ik vind bij Antenna het jammer dat de kop van het artikel door de foto heen staat. Dat vind ik bij Linen mooier. Links foto, daarnaast stukje tekst. Kan zoiets ook bij Antenna denk je?

Marcel:

Nee, ik denk het niet. Dat zijn zaken die standaard zijn aan het theme, die kun je niet aanpassen.

Mario:

“Many themes on WordPress.com feature an option which allows users to upload their very own custom image header to obtain a much more personalized look and feel.”

Als ik bovenstaande lees lijkt het in het algemeen dat je keuze kunt maken bij meeste themes voor tekst op of naast de foto. Mijn vraag is of dat ook bij Antenna het geval is. Daar zit eigenlijk nog mijn belangrijkste twijfel.

Marcel:

Dat weet ik ook niet precies, maar dit soort vragen kun je altijd aan de makers van het theme stellen.

Mario:

Ik heb Design Orbital gemaild, getwitterd en gefacebooked over het Antenna theme. Er zal toch een reactie moeten komen, denk je niet? Ik vond deze ook nog, Info Way. Is dat nog iets?

Zodra ik wat terughoor van de ontwerper, moeten we maar snel een afspraak gaan inplannen.

Marcel:

Even gekeken, maar Info Way heeft ook zes minder goede recensies. Dat moet je ook meenemen in je keuze. Betaalde themes zijn over het algemeen beter, ook omdat ze goed worden geupdated.

Mario:

Ik heb mijn twijfel maar gewoon even ‘in de groep’ gegooid op vakantaseren over een nieuwe website. Aangezien ik veel doe aan engagement met mijn lezers, vond ik dat dit moet kunnen.

De eerste reactie is al binnen. Deze persoon geeft aan dat Antenna een professioneler uitstraling heeft. Deze persoon is de eigenaar van een professionele vakantiesite, iemand die weet waar ze het over heeft.

Verder heb ik nog contact gehad met de ontwerpers van Antenna. Weghalen van het tekstkader in de slider is niet mogelijk, aanpassen wel. Dus transpararanter, andere letters, etc.

Marcel:

Goed initiatief dat je het in de groep hebt gegooid! Ik denk dat lezers het interessant vinden hoe jij tot de keuze komt van een nieuwe website.

Ik denk dat veel anderen ook worstelen met deze vraag.

Mario:

Zeker, ik krijg nog meer nuttige reacties binnen. Twee mensen stemmen voor Antenna, want: het is professioneler, moderner. Twee anderen vinden Linen mooier, rustiger.
Een daarvan vroeg zich wel af of Linen wel responsive is. Heb ik even getest op mijn mobiel. Het lijkt erop of Linen zich inderdaad niet echt aanpast aan mobiel formaat. Belangrijk punt van aandacht lijkt me.

Leuk dat ik zo wel weer een stapje verder kom dankzij…

…de wisdom of the crowd.

[ Een week later… ]

Marcel:

En wat is het uiteindelijk geworden?

Mario:

De kogel is door de kerk. Ik heb voor Antenna gekozen.

Marcel:

Gefeliciteerd Mario, een goede keuze. Het is een stijlvol theme met goede mogelijkheden. In vind de slider bovenaan de website ook mooi.

Succes ermee!

Conclusie

Een WordPress.com theme kiezen is geen sinecure voor beginners. Het hangt er vanaf wat je met je website wilt. Mario wil een blog en kan goed uit de voeten met Antenna. Maar als je bijvoorbeeld een webshop wilt beginnen, moet je een heel ander theme kiezen. WordPress.com heeft trouwens ook de mogelijkheid om een webshop te creëren.

Mario’s tip: neem er de tijd voor. Begin breed, en selecteer – net als Mario – op een gegeven moment een top 5 en leg die vervolgens voor aan je omgeving. Mario liet het zijn vrouw zien, maar ook zijn lezers op zijn blog stelde hij de vraag. En zo kwam hij tot een weloverwogen keuze.

Heb jij vragen over het kiezen voor een theme op WordPress.com? Ik hoor ze graag.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in