Groot nieuws over de toekomst van WordPress (in 2016)

0
613

Er is groot nieuws over de toekomst van WordPress (2016).

Nee, dit soort nieuws vind je niet in de kranten kolommen terug. Het is geen hot nieuws en het speelt zich volledig af achter de schermen. Alleen de insiders weten wat er speelt.

Maar het is ook voor alle gebruikers van WordPress belangrijk nieuws. Of voor mensen die op het punt staan om een website te starten.

Je moet weten dat het meest gebruikte content management systeem ter wereld aan de vooravond staat van grote veranderingen.

Twaalf jaar bestaat WordPress nu. Sinds het cms op 27 mei 2003 het levenslicht zag, is er ontzettend veel veranderd aan WordPress.

Vooral de laatste twee jaar volgen de ontwikkelingen zich in versneld tempo op.

Een paar mijlpalen:

  • Meer dan 25 procent van alle websites wereldwijd zijn gebouwd met WordPress;
  • Meer dan een miljard plugins zijn gedownload in de plugin directory;
  • Er zijn alleen al 30.000 gratis themes die je kunt gebruiken voor het maken van een WordPress site;
  • Het zoekwoord ‘WordPress’ wordt 450.000 keer per maand ingetikt;
  • Het Twenty Fifteen theme is het meest populaire WordPress theme aller tijden;
  • Deze zijn geïnstalleerd op meer dan 1.6 miljoen WordPress sites.

Populairste cms ter wereld

Ooit maakte ik de keuze voor een cms dat niet zo bekend was. Een collega attendeerde me op Expression Engine. Een wat minder bekend, opkomend cms leek me wel stoer, dus besloot ik mijn website met dit systeem te laten bouwen.

Prima cms, daar niet van, maar na verloop van tijd wilde ik de site verbeteren. En stuitte ik op de beperkte mogelijkheden om de site te laten groeien.

Na een grote update ging het helemaal mis; de site crashte en ik kon de site niet meer aan de praat krijgen.

Het was een wijze les; ik ging op zoek naar een bekender cms.

Toen maakte ik kennis met WordPress. Op dat moment was het al het populairste cms ter wereld.

Nee, bijzonder was het niet op een cms te kiezen dat iedereen al omarmde. Maar ik merkte al snel dat WordPress meer te bieden had. Gratis, maar ook flexibel en je kunt er zelf heel wat mooie dingen mee maken.

De ontwikkeling van WordPress lijkt niet te stuiten. Het bestaat sinds 2003 en begon als blog, maar groeide in de loop der jaren uit tot een volwaardig content management systeem, waarmee je verschillende soorten websites kunt bouwen.

Dat WordPress zo groot is geworden, danken we vooral aan de community. Honderden ontwikkelaars werken dag in, dag uit aan de verbetering van het cms. Dat doen ze op vrijwillige basis.

WordPress 2016WordPress begon als blog naar veranderde in een volwaardig content management systeem. In 2016 maakt het de overstap naar een nieuwe verschijningsvorm:

WordPress evolueert naar een applicatie platform. 

Zonder al te technisch te worden, zal ik proberen het uit te leggen. Twee belangrijke ontwikkelingen hebben dit in gang gezet:

1. Javascript

Eind 2015 maakte een van de oprichters van WordPress, Matt Mullenweg op een WordCamp (bijeenkomst van WordPress geeks) bekend dat WordPress.com onder de motorkap helemaal vernieuwd was. Het platform waar je gratis een website kunt aanmaken en hosten, is nu volledig gebouwd in de codeertaal Javascript.

Een flinke verandering! Alsof er in je auto een nieuwe motor, inclusief stoelen en bedrading, zijn geplaatst.

Het ‘nieuwe WordPress’ is nog in het beginstadium, en volop in ontwikkeling.

Javascript is volgens Matt de codeertaal van de toekomst. Het maakt websites betrouwbaarder, veiliger, sneller.

2. REST API

Een tweede belangrijke ontwikkeling is dat er afgelopen jaren is gewerkt aan een WP REST API. Met deze API kun je softwareprogramma’s onderling met elkaar laten communiceren. API staat voor Application Programming Interface.

Heel simpel gezegd, is een API niets anders dan een ingang tot andere systemen. Als twee systemen met elkaar moeten communiceren, gebruikt het systeem een API om het andere systeem aan te spreken.

Tot zover de techniek…

Wat betekent dit voor de gebruikers van WordPress.com en WordPress.org? Over beide zal ik wat achtergronden schetsen.

WordPress.com

Dit is het platform daar je gratis (en als je wilt, ook betaald) een website kunt opzetten, inclusief hosting. Het is voor beginners de beste manier om kennis met WordPress te maken.

Automattic, eigenaar van WordPress.com waar ook oprichter Matt Mullenweg de baas van is, heeft aangekondigd dat WordPress.com de komende jaren flink wordt verbeterd:

“In five years I think that WP will be infinitely easier to use for both power-users, developers, and newbies. You will be able to have a full experience of core, plugins, themes, docs, and support in several dozen languages that will be as large or larger than English. There will be over a million people making their living on top of the platform. Most people will be creating from touch devices, and their content will mostly not come from keyboards (virtual or physical) as an input device.” 

Dat is mogelijk, nadat Automattic vorig jaar een geldinjectie kreeg van grote investeerders van meer dan 100 miljoen euro. De eerste stap is gezet om het cms van WordPress.com helemaal in Javascript te ontwikkelen.

Een ander speerpunt is om het gebruikersvriendelijker te maken.

De praktijk is dat veel gebruikers toch nog moeite hebben om met het cms om te gaan.

Auttomatic wil ernaar toe dat zelfs de a-technische gebruikers er mee kunnen omgaan.

Zo wordt het (nog) makkelijker om een website online te zetten.

Het nieuwe WordPress.com is al een stuk overzichtelijker ingericht. De gebruiker wordt minder afgeleid door allerlei technische zaken die verricht moeten worden.

Je kunt ook meerdere website makkelijker beheren.

De komende tijd zullen er continu verbeteringen worden doorgevoerd. Door de geldinjectie bij Automattic zal dat in versneld tempo gaan.

Voor gebruikers zal niet de techniek, maar de inhoud centraal staan bij WordPress.com. Een wezenlijke verandering!

Dat biedt perspectieven voor een heel nieuwe doelgroep die kennis gaat maken met WordPress. Niet voor niets wil Matt de komende tien jaar het gebruik van WordPress wereldwijd verdubbelen. Nu bestaat 25 procent van het internet als uit WordPress websites.

Ook de integratiemogelijkheden met mobiel zal de komende tijd drastisch verbeteren. Alles wordt mobiel en daar speelt WordPress slim op in. Dat maakt de eerder genoemde API mogelijk.

Door de API is integratie met iOS van Apple en Android van Google makkelijker geworden. WordPress verandert van een cms naar een platform.

Wat wil dit zeggen?

Dat we straks niet meer alleen afhankelijk zijn van iOS en Android, maar dat we ook via WordPress mobiele apps kunnen gaan ontwikkelen.

En dat is mooi, want nu kost het veel tijd en techniek om apps te ontwikkelen.

WordPress.org

En wat gebeurt er nu met WordPress.org?

Dit is het cms waar je meer mogelijkheden hebt om websites volgens je eigen wensen en smaak te bouwen. Maar je moet ook wel zelf meer technisch onderlegd zijn en je moet ook zelf hosting regelen.

WordPress.org zal in de slipstream meegaan met WordPress.com. Onder aansturing van Automattic werken continu tientallen vrijwilligers aan nieuwe versies van WordPress.org. Met andere woorden: de ontwikkeling van WordPress.com en WordPress.org loopt parallel aan elkaar.

Matt Mullenweg gaf al een sterke hint dat de WordPress developers Javascript moeten gaan leren. Want waar WordPress.org nu nog in PHP is geschreven, zullen delen in Javascript overgaan.Hoe de .org variant zich verder ontwikkelt, is nog niet duidelijk.

In 2003, startte WordPress met versie 1.0. Matt Mullenweg refereerde hieraan en ziet het ‘nieuwe WordPress’ ook weer als een verse start.

Conclusie

De Romeinen en Grieken beheersten ooit de wereld. Maar bij deze grote imperiums zette het verval op een gegeven moment in.

Ook elk internetbedrijf heeft een houdbaarheidsdatum. Kijk naar Netscape en (in Nederland) Hyves. Florerende internetbedrijven, maar inmiddels van het toneel verdwenen.

Ook WordPress zal ooit overvleugeld worden door een nieuwe ‘macht’.

Maar voorlopig is het nog niet zover.

Met WordPress kun je nog jaren vooruit. Het cms is volop in ontwikkeling en dreigt niet aan z’n populariteit ten onder te gaan.

Nee, voor een mammoettanker is het verrassend wendbaar en flexibel.

Er zit een enorme en nog steeds groeiende industrie achter WordPress. En dat betekent dat er de komende jaren nog mooie dingen zullen worden ontwikkeld.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in