Waarom ik elke dag naar Themeforest kijk

0
264

Elke dag kijk ik naar de Themeforest templates. Soms een paar minuten, soms wat langer. Het is zo langzamerhand een vast ritueel. En misschien wel een verslaving. Echt. En nee, ik word niet gedwongen door Themeforest

Eerst kijk ik altijd bij de nieuwe templates, vaak staan er tien tot twintig nieuwe op. Websites, nieuwsbrieftemplates, landingpages, webshops en soms een nieuwe directory of community template. En soms denk ik, wow, wat een mooi template is dat en kan ik me nauwelijks bedwingen om deze te downloaden.

Marktplaats voor websites

Themeforest is de marktplaats voor websites. Waar vroeger de WordPress ontwikkelaar nog zijn eigen websites van ‘scratch’ opbouwde, maken steeds meer websitebouwers gebruik van de templates die op Themeforest worden aangeboden.

Het zijn kant-en-klare websites met achterliggend content management systeem, die je voor weinig geld – meestal 50 tot 60 euro – kunt kopen.

Een paar jaar geleden was ik uit pure frustratie op zoek naar zo’n template. Ik wilde mijn website Reis om de Wereld updaten naar een nieuwe versie, want het bestaande cms was verouderd.

De eerste websitebouwer had geen tijd (lees: het systeem was zo verouderd dat hij het niet meer kon updaten), de tweede had pas na twee maanden tijd om mij te helpen.

Toen dacht ik: ik ga zelf een website bouwen. Zelf had ik geen enkele kennis om een website te bouwen, maar na het lezen van Kickstart WordPress van Robbert Ravensberg begon het balletje te rollen.

Nu – twee jaar later – zijn er eigenlijk geen geheimen meer voor mij wat betreft het bouwen van websites. Ik ben een WordPress adict geworden.

Die twee jaar had ik ook echt nodig. Wel je echt een expert worden, moet je er veel tijd in steken. Ik bouw inmiddels ook websites voor anderen. En lees alles wat los en vast zit in blogs en communities over WordPress. En ik kijk elke dag naar Themeforest dus.

Moderne templates

De Themeforest templates zijn in trek. Ja, het is de populairste marktplaats ter wereld. Hier vind je de meest moderne templates, die aan de laatste technische standaarden voldoen.

Daar kan een gemiddeld websitebureau met z’n eigen content management systemen bij lange na niet tegenop.

Je kunt er niet alleen websites kopen, maar ook foto’s, plugins (dat zijn softwareprogrammaatjes die meer functionaliteiten aan de website geven), video en audio bestanden. Kortom, alles waarmee je een website nog mooier en completer kunt maken.

En misschien wel het allermooiste van Themeforest templates: iedereen kan eraan bijdragen. Websitebureaus, individuele bouwers. De een heeft een behoefte, de ander iets te bieden. Geven en nemen. Mooi toch?

En Themeforest levert ook support, heel belangrijk om websites lange tijd in de lucht te kunnen houden.

Mooie naam ook. Een bos van templates.

Nog wel even dit: wil je een uniek, origineel template hebben, moet je niet bij Themeforest zijn. Het zijn templates die immers ook door anderen worden gebruikt.

Toch kun je de standaard themes die worden aangeboden, nog helemaal customizen. Andere kleuren, ander logo, andere indeling, zodat ze een eigen smoel, eigen identiteit krijgen.

Maar ik herken ze vaak wel. Dan kom ik op een willekeurige website, en zie dat het die van ‘Enfold’ is, een van de populairste templates op Themeforest. Die pakweg 115.000 keer is gedownloaded om ergens in de wereld wordt gebruikt.

Toffe Themeforest templates

Inmiddels staan er – zo zeggen ze zelf – 4,5 miljoen digitale producten op Themeforest die zijn ontwikkeld door designers, ontwikkelaars, fotografen, illustratoren en producenten.

Een daarvan is Muhammed. Hij woont in Pakistan en was altijd bezig met ontwikkelen; hij deed het liefst niets anders. Muhammed is bouwer van ‘Avada’, het meest verkochte tempate van allemaal dat naar de 300.000 downloads gaat.

Met het geld dat hij verdient, bouwde hij een groot huis voor zijn hele familie. Mooi…

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in