Wat is nieuw in WordPress 5.6?

0
16
wat is nieuw in wordpress 5.6

WordPress 5.6 is de laatste grote update van 2020, met veel verbeteringen en een paar nieuwe functionaliteiten. En als extraatje: een nieuw standaardtheme, Twenty Twenty-One.

En nog een verbetering: bij een grotere update als WordPress 5.6 moest je de update zelf doen. Maar nu kun je dit zo instellen dat het automatisch gaat.

Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen?

WordPress theme Twenty Twenty-One

Elk jaar krijgt WordPress een nieuw standaard theme. Als je WordPress installeert, wordt dit standaard theme automatisch gebruikt. In de meeste gevallen wissel je dit theme dan in voor een zelfgekozen theme.

footer wordpress 5.6
Een mooie minimalistische footer in pastel kleuren.

Het is een theme met een minimalistische vormgeving en de mogelijkheid om te switchen naar een dark mode.

Block editor

De Gutenberg editor heeft weer veel nieuwe verbeteringen in petto.

De block editor is het onderdeel waar je je berichten kunt schrijven en opmaken. WordPress werkt sinds 5.0 met deze nieuwe editor, waar je met het toevoegen van blokken (tekst, afbeelding, video, etc) een bericht componeert.

De layout mogelijkheden zijn uitgebreid, zodat je meer mogelijkheden hebt om je bericht naar eigen wens op te maken. Zo kun je de blokken ontwerpen met verschillende breedtes en kolommen of een header over de volledige breedte plaatsen.

Naast de layout hebben alle standaardthema’s nu een meer blokpatronen waarmee je complexe lay-outs makkelijk kunt ontwerpen. Je kunt de blokpatronen naar wens aan met de tekst, afbeeldingen en kleuren aanpassen.

Ook de ondertiteling is verbeterd. Deze kun je makkelijker toevoegen aan je video’s, door ze up te loaden in je bericht of pagina.

Auto-updates uitgebreid

Sinds enige tijd kun je al kleinere WordPress versies automatisch updaten. Deze mogelijkheid is verder uitgebreid, want vanaf WordPress 5.6 kun je ook grotere updates automatisch doen. Dat kan door naar het dashboard te gaan en het daar in te stellen.

LET WEL: het heeft voor- en nadelen om het automatisch te gaan doen.

Meer ondersteuning voor PHP 8

Bij je hostingpartij draait de website op een PHP versie. Houd goed in de gaten dat deze niet verouderd is. De meeste websites draaien nu nog op PHP 7, maar WordPress is nu ook compatible met PHP 8.

Al met al een paar mooie verbeteringen. En natuurlijk wordt WordPress met elke update weer een beetje veiliger.

Dus blijf regelmatig je website updaten! Lees ook het artikel: WordPress updaten, de ultieme gids

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in