Zo voorkom je Cryptojacking op je website

0
8

Cryptojacking is een nieuw gevaar voor je WordPress website. Cybercriminelen misbruiken je website om bitcoins of andere cryptomunten te delven. He website kan er traag van worden en dat kan consequenties hebben voor je zoekresultaten.

De cryptomunten, zoals bitcoin, ethereum of monero, zijn een steeds populairder betaalmiddel. De waarde van deze munten is enorm gestegen en daar zien criminelen boord in.

Je kunt cryptomunten kopen, maar je kunt ze ook zelf maken. Je verdient bitcoins door berekeningen te verrichten met je computer. Hoe meer berekeningen je doet met de computer, des te meer cryptomunten je krijgt.

En daarom proberen criminelen in te breken op andere computers, om deze rekenkracht te vergroten.

Hoe werkt Cryptojacking op je website?

Een crimineel zoekt in jouw WordPress website naar een zwakke plek, vaak via een plugin. Het gaat met name om plugins die door andere bezoekers van de site worden gebruikt, zoals een plugin die tekst voor leest of een weerbericht plugin. De cryptojacker voegt een stukje code toe die ervoor zorgt dat er rekenkracht wordt gebruikt van de computer of laptop, waarmee de website wordt bekeken.

Cryptojacking op je website is minder kwaadaardig dan bijvoorbeeld malware, die ervoor kan zorgen dat je website niet meer werkt. Je merkt er vaak weinig van, maar wel kan je website trager laden.

Maar hoe kun je het voorkomen?

De meeste beveiligingsplugins, zoals Wordfence of Defender, kunnen deze stukjes kwaadaardige code vaak detecteren. Zorg dus dat je een goede beveiligingsplugin hebt. Daarnaast is het zaak – en die tip geven we vaak – om al je plugins, je theme en WordPress zelf up-to-date te houden.

Ter geruststelling: de cryptojackers zijn vooral op zoek naar grote, veelbezochte websites. Die leveren het meeste op. Een website met miljoenen bezoekers per dag kan tienduizenden euro’s per dag opleveren.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in